Mozart: Pantalon und Colombine KV 446 voor orkest

27,25

1 op voorraad

Categorie:

Beschrijving

Voor Symfonieorkest
Uitgave Partituur
Artikelnr. 174843
Auteur/Componist Wolfgang Amadeus Mozart
Arrangeur Franz Beyer
Omvang 45 pagina’s; 17 × 27 cm
Uitgavejaar 1995
Uitgever/Producent Kunzelmann
Productie nr. OCT-10113

Zie ook tabblad Genre en Componist.

Extra informatie

Gewicht 0.5 kg

Genre

Ballet – Entr’acte – Toneelmuziek – Operetteouverture

Het woord ballet komt van ‘ballare’, wat ‘dansen’ betekent in het Italiaans. In dit land wordt in de vijftiende eeuw de hofdans gecultiveerd. De Franse koningen zijn gek op de Italiaanse hofdansen en dansen zelf mee in zogenaamde hofballetten. Lodewijk XIV sticht de allereerste balletacademie en wordt daarmee als grondlegger gezien van het klassieke ballet ofwel de Westerse academische theaterdans. In de barok vormen balletten meestal een onderdeel van opera’s en toneelstukken. Pas langzamerhand ontstaat het verhalende ballet dat tot een hoogtepunt komt in de romantiek met avondvullende balletten als Giselle, Zwanenmeer en Doornroosje, waarvoor componisten als Tsjaikovski hun beste muziek componeren. In de twintigste eeuw begint het verzet tegen het academische klassieke ballet. De moderne dans komt op en krijgt zijn eigen dansscholen. Het moderne ballet wordt een kunstvorm die zich op allerlei manieren kan uiten: in het theater maar ook op straat, met muziek of zonder.

Componist

Wolfgang Amadeus Mozart

Ze zijn net onder de tafel gekropen. “Peop njim tee”, zegt de jongeman tegen zijn vriendinnetje en hij barst uit in een luid gegiechel als ze de zin vervolgens van achter naar voren uitspreekt. Dan stopt hij en luistert. Serieus. Snel staat hij op – “Mijn muziek. Ze zijn zonder mij begonnen” – en hij haast zich naar de ruimte ernaast. De Italiaanse hofcomponist Salieri die heimelijk en onvrijwillig getuige was van de vrijage, belandt in een geloofscrisis. “Dat… was Mozart!”, verklaart hij in de film Amadeus. God had een ‘obsceen kind’ uitgekozen als zijn instrument op aarde.

Dit goddelijke instrument werd op 27 januari 1756 geboren in Salzburg. Hij en zijn zusje Nannerl blijken zeer muzikaal te zijn. Mozart is nog maar een kind als vader Leopold de kinderen op tournee neemt langs verschillende hoven door heel Europa. Ook ons land wordt aangedaan. Zo delen ze in de festiviteiten rond de wijding van Willem V als stadhouder.

Mozart als wonderkind. Het is een cliché waar de volwassen Mozart maar met moeite van los kwam. Zowel zijn dominante vader als zijn werkgever (de aartsbisschop van Salzburg) belemmerden zijn vrijheid. Het conflict met de werkgever escaleert in 1781. Mozart werd letterlijk het aartsbisschoppelijke paleis uitgetrapt. Vader Leopold had grote bezwaren tegen Mozarts vrijages met de dochters van de familie Weber. Pas na veel gesputter geeft Leopold in 1782 toestemming voor het huwelijk met Constanze Weber.

In de stad Wenen proberen de jong gehuwden een eigen bestaan op te bouwen. Mozarts opera Die Entführung aus dem Serail is een enorm succes. Ook de première van Le nozze di Figaro (1786) valt in goede aarde. Don Giovanni (1788) wordt echter zeer koel ontvangen, althans in Wenen. Mozart heeft steeds vaker last van geldzorgen. In zijn laatste jaar, 1791, is de situatie nijpend. Een enorme werkdruk ondermijnt zijn gezondheid. Wrang genoeg wordt de opera Die Zauberflöte toch nog een groot succes. De depressieve componist heeft echter last van wanen. Zo denkt hij dat iemand hem wil vergiftigen, misschien is het Salieri wel. Doodziek repeteert hij de zangpartijen van een onvoltooide Requiem, waarbij hij zelf de alt zingt. In de vroege ochtend van 5 december 1791 overlijdt hij.

Mozart is een personage geworden, waarvan de symbolische waarde heel sterk blijkt te zijn. De film Amadeus trok miljoenen mensen naar de bioscoop. De componist is het onderwerp geweest van romans, toneelstukken en films. Er moesten boeken geschreven worden om de mythevorming te doorbreken. Maar de feiten van zijn leven blijven inspirerend. Hij was een wonderkind, een uitzonderlijk muziektalent en een genie die vieze grappen kon maken. Hij had succes maar ook financiële problemen. Hij stierf jong en liet een onvoltooid requiem na. Maak kennis met de muziek van Mozart.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Mozart: Pantalon und Colombine KV 446 voor orkest” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *